Sunday, June 14, 2015

9 years old me

Posted by aqilah ismail at 12:38 AM 0 comments
Hi!

guess what?

the 9-years-old-me just surfaced

just two words
and i snapped
mental break down
cried my eyes out

why?
the same reason when i was 9

i was never good enough compared to...
sigh..
it's okay
i have faith
one day i will be good enough for at least one person

there is a silver lining of being single
nobody can understand why i'm crying my eyes out for the same reason when i was 9
or 13
or 17
or 20
or 24
when you're actually 26 or more

it's not like i'm not moving on
i am f-ing moving on!

but sometime, she just surfaced
the old me
and when she come, i just cry my eyes out
like she used to

Thursday, June 11, 2015

Validity Check

Posted by aqilah ismail at 4:14 AM 0 comments
Hai!

Valid lagi ke membebel kat sini?

3 tahun sejak entri terakhir ditulis.

What's new?

Let me state the obvious
  • Mama dah pergi mengadap Ilahi
  • Ayah dah kawen baru and we called her Mummy (yup! I know)
  • Currently, tengah bertungkus lumus menghabiskan Master in Plantation Industry Management. Viva lagi 2 minggu
  • Never be this single
  • Never be this fat
  • Never be this gorgeous *flip segala yang ada kat keliling*
Pernah tak dengar, tak pernah ada kebetulan dalam hidup. 
Malam ni, digerakkan hati nak baca balik entri dolu-dolu. 

I was a messed up girl. 

Truthfully, i still am

Still crying over a love song (padahal da bertahun single)
Still doubting about friendship (duh! sangat sekolah menengah)
Still ready to flee whenever situation became worst (macam masa aku beli tiket flight last minute kalo stress kat unimas)

Dan aku bahasakan diri sebagai 'Q'. 
Like what...! *gelak guling-guling*
Hanya seorang je dalam dunia ni yang panggil aku 'Q' dan dia tak baca pun blog aku

Tapi baca balik entri dolu-dolu ni buat aku tersedar.

Subhanallah

Ramainya orang yang aku patut berterima kasih
Dan aku dah lupa dorang semua

Permudahkanlah urusan mereka semua, Ya Rabb

So, yeah. That's it. 
Till next time






Wednesday, July 18, 2012

bergambar seperti di studio

Posted by aqilah ismail at 3:14 PM 2 comments
lagi 2 hari je nak puasa! hehehe. tak sangka btol. cepatnye masa berlalu. ini adalah Ramadhan pertama selepas 10 tahun Q berpuasa kebanyakan harinya di perantauan. camne ek feeling puasa kat umah dah besar2 nih. haih2.

lately, ade idea terpop-up dari otak utk photoshoot raya tahun nih (obviously puasa pown belom ok!!) buat photo booth kat umah! ok. maybe idea Q lame. tp memang Q teringin sangat. nak g amek gambo kat studio cam mahal lak. pastu cam segan2. idea lbey kurang camni.


ok. kan bagus kalo Q jumpe colour pencil dalam laci meja opis nih. terasa pucat giler sketch Q (nama pown sketch!!) 

Bajet dan alatan!!!
kurang dr RM30 boleh kot. kain ela putih dalam RM3 semeter. 4 meter cukup kot. yg laen tu kertas warna, kotak, kerusi meja makan, frame gambo, ketupat daun kelapa....

Kamera!!!
Pinjam kamera along atau abg cik. kamera Q sgt la cap ayam nyer. tapi boleh guna gak kalo dah desperate sangat. kamera hp adek pown bleh gak.

Ruang!!!
emm...Q dah jumpe ruang yg seswai kat umah tu. tp byk sgt barang kat situ. kena la mengemas. jangan ayah ade plan laen utk space tu dah la.

So, dalam proses nak mengemas ruang yang sekangkang kera tu, Q terjumpa barang2 memori Q. agak banyak yer. 

kad matrik masa zaman muda2!  bertudung labuh ya Q ketika itu

 
gamba my best babes yg Q potong2 dari gamba2 kat skola dulu. gamba ni Q letak dlm purse dr form 3 sampai form 5. dari kiri atas; naje, amal, fara, aleng, hani, mummy, sege (sory babe! lighting cam haram!), daia, nanoe

kad matrik masa kat matrik (nampak tak permainannya kat situ) hahaha. dah uzur da kad ni

topi yg dapat masa Q orientasi. sekali dgn baju & beg. baju & beg dah lusuh abes dah



 
baju dgn topi nih Q dapat masa Q first time jadi Liaison Officer utk minggu Aluan Pelajar 1st year tahun 2010. baju dgn topi nih budak 1st year yg dapat sepatutnya. disebabkan kitorg jadi LO, kira cam token la

 yang ni batch yang sume LO pakai masa tahun 2010

 nih batch LO tahun 2011. baju da bagi kat ayah. topi xtaw katne. hahaha

 nih T-shirt budak zoology 3rd year, 2011. xtaw knapa, t-shirt nih buruk dr ape yg kitorg imagine. so, Q x pernah pakai. hehehe

 bits nih, kak cha bagi. ade byk lagi, tapi dah patah. huhu

 ni baju latihan Airforce masa Q jadi kadet Intermediate. yg Q syg sgt baju nih sbb ade nombor tentera Q. hehehe

 
 T-shirt nih masa Q jadi Pengarah Projek untuk karnival sukan Airforce Unimas - UiTM. super stress!
  
 T-Shirt ni masa Q tauliah. alangkah suke la dorang ni kaler merah mak ngah camni

 
 nih member card Q kat saloon CuttingEdge, Kuching. murah, bez, hairdresser pown da kenal muke Q da. hehehe

  nih sebahagian tiket wayang sepanjang Q kat Sarawak.

 ni gelang yang Q, cici dgn salihin ade. xtaw la dorang ingat lagi tak gelang nih

okeh...berbalek kepada photo booth Q tadi, hope tiada aral melintang la. hahaha. terima kasih sekalian!



Friday, May 25, 2012

setiap gambo ada kisahnye

Posted by aqilah ismail at 2:15 PM 0 comments
ok. sebenarnya nak wat title 'setiap gambar ada lagunya' macam tagline Yuna utk canon. tapi macam x brape nak kena plak. hehehe. Q tgh browse gambo dalam camera dengan pendrive sbb memory da penuh. byk yg akan kena delete. terjumpa la gambo2 yang ntah biler2 ntah. majoritinya Q tak save pown lagi. these are photos yang menarik hati Q. so, lets cekidaut!

 
 kita mulakan dengan gambo ayahanda dan bonda. emm..gambo raye taun lepas rasenye.

 ni gambo ayah kat umah nenek sebelah. giler ceria lah. hahaha

 ok. yang ni masa dinner LO 2010. dua org besfren yg sengal

 
 kami bajet buat iklan suar jeans

 gambo ni candid sebenarnye. tapi sgt nice

 hehehe...ni masa merdeka celebration. dorang ni wakil kolej utk perarakan berbasikal.

ni masa pesta konvo. UNIMAS jemput semua IPTA utk memeriahkan pesta konvo dgn persembahan kebudayaan. Q jadi fasi utk UM. diorang buat tarian India. gambo ni gambo peserta dari UM dan UTM bersama fasi terchenta

ni masa mlm persembahan. awek cute kat tgh tu dari UiTM. dorang buat keroncong

 adegan ni masa kitorang tunggu turn nak ambil gambao ikut IPTA. saje wat propa kat dpn dewan. hehe

 gambo nih kat depan umah sewa kat johor masa family Q pegi tgk Q tauliah. memba Q pown tumpang skali. pokcik baju merah tu ayah dye.

 gambo yg bajet kat depan klcc nih snanye amek kat lobi karaoke. hehe

ni hari last Q ade kat sarawak lpas abes blaja. memang tersangat sdey tym tu

 
ni gambo di kuantan. sampai2 kuantan, check in, tros carik mapley nak tgk bola. masa ni malaysia vs vietnam

kami ke kuantan g wedding. b4 gerak ke umah penganten, posing dlu kat tepi sungai. just love this couple. hehehe

ni kazen Q yang sangat semangat. hehehe. masa ni tengok bola malaysia vs indonesia. mmg berbaloi bersesak kat sri pentas

semangat ombak rindu! hari kedua keluar dah pegi tengok kat the curve

 muke happy yana sebab first tym dlm flight. Q pown x penah ade gambo dlm flight. ceh!

 ni dewan konvo UNIMAS. batch kami rasmikan dewan nih. *bangga2*

 this one is my FEVERET! (tu pasal la besar sket). yana yang amek gambo nih. yang Q suka kat gambo nih sebab kami2 yang kat belakang tu. sangat candid!

 
 ni masa kami pulang jubah. semangat skuad Q ni pakai baju istiadat tym konvo. lelaki ok la. kalo Q pakai baju istiadat tym konvo la, mmg sgt x smartnye

 walaupun gambo nih blur, tp rasanye boleh cam kot sape dalam gambo nih. mantan PM kita dtg ke UPM. yana pinjam kamera Q tym nih

 gambo nih b4 main kompang kat 1 wedding kat pulau indah. merah mak ngah giler bibir awatif (the most left). hahaha

yang ni masa persembahan tarian untuk wedding anak buah kak lang yang konon kat dewan besar tu. hahaha. semangat anak2 buah Q berlatih

rasenye cukup-cukuplah dulu wat masa ni. nak g solat zohor pastu sambung kerja balek. hehehe. ciao!

Friday, May 18, 2012

randomism

Posted by aqilah ismail at 4:30 PM 0 comments
WHOOAA!! 

1st impression bler bukak blog. giler da laen. npk sgt da lama giler x bukak. just realize hampir 5 bulan x bukak blog. hehehe. ape nak update yer?? emm.. 

Q da berhenti kerja kat damansara! yeah! after 9 moths of suffering. lagi teruk dari 3 taon latihan palapes rasenyer. but thanx to the experiences given. really appreciate it. tapi sdey la gak. baru nak rapat dengan housemate baru.


babai meatball Ikea

babai Ichiban-Boshi Sunway Giza


sebab ade client kat Pavi, maka selalulah kena jumpe bear nih. babai bebear.

*30 saat mengimbau kenangan*

Ok. Life must go on. Skang Q keja kat kilang proses ayam as lab asisstant. baru 2 minggu kerja. so far so good. ayah yang carikkan kerja ni. ingat nak jadi penganggur kehormat kat umah buat sementara pastu malam tolong ayah kat kedai. 


taraaa...! ni la kedai baru kami. warung nipah satay. the best satay in klang! hahaha.

hehehe. tapi, tu lah. (ade aje alasannye kalo da malas). ayah ke, mama ke, along ke, abg cik ke, selalu pesan, jaga diri kalau kat tempat baru. orang tak kenal kita, so, be humble. jangan buat orang marah. 

and guess what!

kat tempat kerja baru ni, majoriti tahu my background. ayah Q amek ayam utk buat sate kat sini. otometikly ramai kat bahagian production kenal ayah. kerani akaun kompom2 cam ayah. bos Q kawan along. tak termasuk HR, QA, dengan akak kat dalam bahagian sembelih semua kenal along. belum kira akak kat food court, kenal ayah, kenal sepupu Q.tetibe terase femes dan cuak. kalo Q buat salah sikit, maksudnya all hell broke loose. tetibe terasa, baik campak Q kat tempat yang memang totally new. i can make new history. one more thing, kalau dulu Q merantau, tempat Q stay ibarat highway, rumah ibarat RnR. tapi skang, rumah dah jadi highway. so, i need to find my new RnR *determined*.

*pause*

nahh...bak kata along, it's all in my head. so, i need to find a way to make good history while driving carefully in the highway without RnR. hapekah??!!!

eh, lupe nak cakap, i got new niece. Kasih Az-Zahra. our new sweetheart. hehehe. 
she's dem cute!


too cute! rase nak gigit pipi dye. hehehe

ok. masa menuang da abes. mari sambung kerja. salam jumaat semua. peace...!


ye btol, Q makin gemok. taw2..



Tuesday, December 20, 2011

siapa bagi sedap...?

Posted by aqilah ismail at 11:47 AM 0 comments
uhuk..uhukk..uhuk...

*kibas2*

Giler berhabuk la blog Q nih. kronik betul habuk dye. x sempat langsung nak update. Q baru lepas balik dari putrajaya. tetiba hari ni tergerak lak nak bukak.

*door bell berbunyik*

sape lak datang nih. owh...ade akak nak jadi cleaner. sory la kak. opis kami memang dah ade cleaner.

*sigh*

hari ni baru hari selasa ke? rasa cam dah lama giler tak balik rumah. padahal ayah baru je hantar pergi kerja semalam. hahahaha. emm..last week memang balik tergesa-gesa. kalau Q dah kata nak balik, nak balik jugak. tak kira la dah lambat ke, hape ke. bak kata bos Quality Time atau pun bak kata kak nanad, Q Time. hehehe.

Ok. back to my title. last sunday night, pergi lepak dekat Laguna Park. Ucu, Maksu & Rumaisa' pun datang sebab nak makan sate. Cute giler la Rumaisa' nih. kecik sangat sepupu Q sorang nih. pastu taknak kat orang lain. memang lagi rasa nak picit2 pipi dye. diselitkan beberapa pic Rumaisa' yang sgt kiut-miut untuk tatapan. kredit kepada Facebook maksu. kalau dye taw Q commercialize-kan anak dye, mau kena hempuk nih. hee~







cute kan???!!! ringan sangat dye nih. hehehe. maksu orderkan dye nasi goreng ayam kunyit. dialog manje ibu dan anak ketika makan pun bermula (imagine nada cute seorang ibu yer)

maksu : alala...sedap tak?
Rumaisa' : *angguk2* shedapp...
maksu : sape bagi sedap?
Rumaisa' : Allah...
maksu : pandaii...

Jawapan Rumaisa' memang wat Q stop makan pastu pandang dye. giler tulus ah jawapan budak nih. syabas ah Ucu dengan maksu. terbaek ah didikan. hope sampai besar la ketulusan Rumaisa' nih. emmm...tetibe rase nak kawen gak la. lalalala~~ ok. sambung wat keja. babai..!
 

aku dan sesuatu Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez